Bitcoin is een digitaal betaalmiddel, het is een cryptocurrency die men kan gebruiken om betalingen te verrichten zowel online als in de reële wereld. Voor bijvoorbeeld een parkeerplaats als je op vakantie gaat. Er zijn namelijk heel veel bedrijven die bitcoins als betaalmiddel accepteren voor hun producten en diensten. Van vakanties, hotels, parkeergarages, autohuur, voeding, datingsites, Energie, boodschappen tot fitness artikelen, kan alles tegenwoordig betaald worden met bitcoins. Steeds meer bedrijven beginnen bitcoins te accepteren, op coinsmap kan je zien waar je allemaal betalingen met bitcoin kan verrichten.

Bitcoin kopen

Je vraagt je nu af waar bitcoins kopen online? Alvorens je begint met bitcoin kopen moet je eerst nagaan waar je bitcoin wil kopen en hoe je wil betalen ervoor. Er zijn verschillende websites die bitcoins aanbieden, zoals Bitvavo, BTC Direct en Blox en nog vele meer. Dit zijn maar een paar sites. Na gekozen te hebben waar je je bitcoins wil kopen, moet je nagaan hoe je wil betalen. Wil je dat met iDeal, SEPA, Bancontact of PayPal? Het beste aan te raden medium is iDeal, de betaling gebeurt rechtstreeks zonder tussenkomsten en je krijgt de bitcoins gelijk in je bezit.

Bewaren van bitcoins

Na het kiezen van een platform en betaalmethode, kan je nagaan welke type wallet je wil voor het bewaren van je bitcoins. Er zijn verschillende soorten wallets:

  • Paper wallet, wordt online aangemaakt en uitgeprint op papier
  • Mobiele wallet, is een app dat geïnstalleerd wordt op uw mobiele telefoon
  • Online wallet, wordt op een website aangemaakt en is overal ter wereld beschikbaar
  • Hardware wallet, is vaak een beveiligde USB stick waarop de coins worden bewaard
  • Desktop wallet, wordt geïnstalleerd op uw computer of laptop.

Na je keuze aan wallet kan je je registreren en een account creëren. Hierna kan je overgaan tot het daadwerkelijk kopen van je bitcoins.

Veiligheid van bitcoin

De veiligheid van elke transactie wordt gegarandeerd door blockchain. Blockchain is een datasysteem die gegevens en alle soorten informatie registreert en verwerkt. De transacties via blockchain worden beveiligd middels gebruik van verschillende computers (nodes) die de data verwerken en veiligstellen middels cryptografie. Het is haast onmogelijke te hacken, omdat de data niet centraal beheerd wordt. Het komt op verschillende computers voor (nodes), die middels een ketting (chain) aan elkaar gekoppeld zijn en een block vormen. Elke computer bevat data van de vorige link.