Het instorten van de parkeergarage bij het vliegveld Eindhoven heeft voor veel chaos gezorgd. Gelukkig waren er geen gewonden, maar het ongemak was groot. Zo moesten automobilisten een groot stuk omrijden. Volgens hoogleraar bouw Rob Nijsse had de gemeente Eindhoven de bouw van de parkeergarage bij het vliegveld kunnen voorkomen. De gemeente had maanden vantevoren de bouw al moeten stilleggen, zo stelt Nijsse.

Instorten had voorkomen kunnen worden

Het instorten van de parkeergarage had eenvoudig voorkomen kunnen worden. Het toezicht op de bouw van de parkeergarage bij luchthaven Eindhoven was al maanden niet in orde. Dit las hoogleraar Rob Nijsse in verslagen van gemeentelijke inspectiebezoeken. Hij bestudeerde de documenten en tientallen aantekeningen na de inspectie van de parkeergarage bij vliegveld Eindhoven. Daaruit blijkt dat de gemeente de bouw al 2 maanden voor het instorten stil had moeten leggen. Zo waren er al in maart scheuren in de vloer en plassen op het dak te zien

Conclusie

De opzichter had veel eerder moeten ingrijpen. Was dit gebeurt, dan had deze bouwkundige ramp voorkomen kunnen worden. De conclusies van Nijsse komen hard aan. Overigens treft niet alleen het slechte toezicht bij de parkeergarage blaam. De bouwbedrijven hadden de gemeente meer gelegenheid meoten geven om onderzoek te doen. Zo waren sommige documenten simpelweg niet te lezen. Ook de overheid speelt een rol. Vanwege bezuinigingen kunnen gemeenten niet meer controleren dan dat ze nu al doen. Er is simpelweg niet genoeg geld voor. Er moet dus iets veranderen, wil je in de toekomst dit soort problemen voorkomen.