Park & Ride Eindhoven

Eindhoven wordt dagelijks door vele duizenden mensen bezocht. Niet verwonderlijk, aangezien het heel wat te bieden heeft op het gebied van recreatie en vertier: hele winkelstraten, grote warenhuizen, grandcafes en niet te vergeten het Stratums Eind! Doordat de stad zoveel bezoekers krijgt, is de aanwezigheid van voldoende parkeerlocaties erg belangrijk. Een zo een locatie zijn de transferia oftwel P+R parkeerterreinen. Wat het precies voorstelt, waar de terreinen liggen en hoe je er gebruik van kunt maken, vertellen we in dit artikel.

Over Park & Ride

Park & Ride oftewel parkeer en reis is een parkeervoorziening die je meestal bij een halte of station vindt en bestemd is voor automobilisten. Het is de bedoeling dat deze automobilisten na het parkeren van hun auto vanaf de parkeerlocatie verder gaan met het openbaar vervoer. Met dit parkeerarrangement probeert men hoofdzakelijk verkeersopstoppingen te voorkomen.

Bepaalde P&R voorzieningen worden ook wel transferia genoemd, omdat deze parkeerlocaties vooral bedoeld zijn voor parkeerders die met het openbaar vervoer naar het stadscentrum of een bedrijventerrein moeten.

P + R in Eindhoven

Eindhoven heeft er in totaal twee (2) P+R parkeerlocaties: P+R Meerhoven en P+R Fuutlaan.

De locatie te Meerhoven is vooral bestemd voor automobilisten die naar het centrum van Eindhoven willen. Het ligt aan de Sliffertsestraat 304 en is goed bereikbaar vanuit de A2/Noord Brabantlaan. Hoe werkt het precies? Aangekomen bij de parkeerlocatie, laat je je auto achter en betaal je het dagtarief van ongeveer EUR 3. Daarna stap je op een van de bussen (die om de 5 – 10 minuten langskomen) richting het centrum van Eindhoven. De busrit duurt ongeveer 10 minuten met haltes bij het Philips Stadion, Piazza en Centraal Station (eindhalte). Een ticket retour kost EUR 0.50 per persoon en is te halen bij de betaalautomaat.

De locatie aan de Fuutlaan is vooral geschikt voor automobilisten die op de trein te Station Eindhoven zullen stappen; het ligt namelijk vlak naast dit station. Aangekomen op locatie, parkeer je de auto tegen een uurtarief van EUR 1.30 en een maximaal dagtarief van EUR 6.57. Degenen die met een OV – chipkaart betalen, krijgen een korting op het parkeertarief en betalen maximaal EUR 3.84 per dag. Nadat je auto goed geparkeerd staat en je aan betaling hebt voldaan, kun je lopend naar het station toe. Dit kost ongeveer 5 – 10 minuten.

Voordelen van P+R

Waarom kiezen voor een P+R parkeerlocatie? Deze voorzieningen zijn erg voordelig, omdat het je behoorlijk wat kostbare tijd en geld bespaard. De drukte in een centrum zoals dat in Eindhoven maakt het vrijwel onmogelijk om te kunnen genieten als je met de auto bent. Bovendien is de kans groot dat je vanwege de drukte vast komt te zitten in files en geen parkeerplaats vindt.

Een P+R locatie maakt het mogelijk om ten eerste je auto elders (veilig) achter te laten en makkelijk met het openbaar vervoer naar het centrum of een andere bestemming te gaan. Daarbovenop zijn de parkeertarrieven erg laag en kost het je bijna niets om met openbaar vervoer te reizen. Een win – win situatie wat betreft het gemak en de kosten.

Tot slot

Parkeerplaats vinden in het drukke centrum van Eindhoven is zo goed als onmogelijk, mits je natuurlijk fors wilt uitgeven aan parkeertarieven. Hetzelfde geldt voor de omgeving rondom het Eindhoven Station. Om deze reden zijn er op 2 locaties in Eindhoven P+R voorzieningen getroffen, waar auto’s geparkeerd worden en je met openbaar vervoer of trein naar plaast van bestemming kunt. Het meest voordelige hieraan is, dat je er nauwelijks wat aan kwijt bent.

Rate this post